Sunday, May 31, 2009

Mee Bandung Muar

resepi mee bandung muar yg asli.  tak pernah2 aku makan mee bandung muar tp for my bf request since he's from muar, aku cari jugak kat internet pastu jumpe resepi asli ni. tried this once. and he love it.

NOTE: Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.









Mee Bandung Muar

    Bahan-bahan:

    1 kg mee kuning  
    10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)  
    1 labu bawang putih (diketuk)  
    5 biji bawang merah  
    ½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)  
    ½ cawan udang hidup  
    1 cawan daging rebus (dipotong nipis)  
    Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)  
    Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)  
    ¾ - 1 cawan gula pasir  
    3 - 4 cawan air rebusan daging  
    1 sudu makan sos tiram  
    Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)  
    Garam secukup rasa  
    Minyak untuk menumis  
    Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.  
     Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)

    Cara memasak:  
    Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah. Pijarkan sedikit minyak didalam kuali. Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing. Masukkan sos tiram. Masukkan udang, daging rebus (dan bahan no. 15 jika ada). Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat.

    Serving suggestion: 
    Serve by portion, boil an egg in gravy for each serving. An authentically cooked Mee Bandung Muar will have the egg yolk about half cooked. 
    Take a portion of gravy for one person meal. Heat it and add in an egg till half boiled. Add in vegetables till soften and lastly add in yellow noodles. 
    Serve in a flat bowl with half boiled egg on top, sprinkle with daun sup & daun bawang.

3 comments: